24

Epey Karanlık

The Letter Art Gallery, M. Korkut Öztekin’in “Epey Karanlık” adlı solo sergisini ağırlamaktan mutluluk duyar.

The Letter Art Gallery, 2-15 Ağustos 2024 tarihleri arasında, M. Korkut Öztekin’in “Epey Karanlık” adlı kişisel sergisini ağırlıyor. Sergi, Öztekin’i çizgi romana götüren yolda farklı bilimkurgu ve fantastik metinlerle karşılaşmalarını, bu karşılaşmaların sonuçları olan çizimlerini izleyiciyle buluşturuyor.

“Türkiye’de yayıncılık için kapak illüstrasyonu yapma geleneği ne yazık ki çok gelişmemiş. Seksenlerde Ömer Muz, Aslan Şükür gibi sanatçılarımızın eserleriyle öne çıktığı bu mecra, güncel grafik tasarım trendlerine yenik düşmüş. Edebiyat eserleri için kapak ve iç sayfa illüstrasyonu üretmek, zaman ve emek istiyor, ekonomik getirisi çok büyük olmuyor. A.B.D.’de 1930’lardan beri gelişerek büyüyen edebiyat illüstrasyonu türü ile gerçek anlamda Taschen’in ‘Masters of Fantasy Art’ adlı albümü sayesinde tanışmıştım. Josh Kirby, Tim White, Chris Achilléos gibi sanatçıların albümleri ve Heavy Metal dergisinin eski kitapçılarda dağınık bir halde karşıma çıkan ve fahiş fiyatlara satılan kopyaları sayesinde bu ilgim oldukça güçlendi. Doksanların ikinci yarısında Türkiye’de ‘Yüzüklerin Efendisi’ kitaplarının dilimize tercüme edilmesiyle birlikte yeni bir bilimkurgu ve fantastik edebiyatı yayıncılığı akımı başladı. Birçok genç ve hevesli yazar-çizer bu alanda kalem oynatmaya çalıştı. Bunlardan biri de bendim. 2012’de ‘Hellraiser The Dark Watch’ ve Frank Miller’s ‘RoboCop The Last Stand’ projeleriyle başlayan grafik romancılık kariyerime kadar bazı önemli eserlerin Türkçe nüshalarının kapaklarını resimleyebilme şansı buldum. Bu sergi, bu eserlerin birkaçı için yaptığım çalışmalardan ve yapmayı hayal edip yarım bıraktığım edebiyat uyarlamaları projelerine ait işlerden oluşmaktadır. Keyif alarak izlemeniz dileğiyle!” – M. Korkut Öztekin

“Epey Karanlık”ta, dünya çapındaki platformlarda eser veren çizgi roman sanatçılarından M. Korkut Öztekin’in “Efsaneler 1-2” kitaplarının kapakları için yaptığı çalışmaların orijinallerini; hikâyesini Murat Başekim’in yazdığı “Deli Gücük” çizgi romanından panelleri, gene aynı yazarın “Hayal Et Hikâyeleri” kitabı için yaptığı çizimler ile kapak alternatiflerini, okurken etkilendiği fantastik ve bilim kurgu eserlerinden ilhamla çizdiği serbest çalışmaları ve daha fazlasını görebilirsiniz.

Korkut Öztekin (d. 1976, İzmir), İzmir’de yaşıyor ve çalışıyor. 1994’te İzmir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ni, 2002 yılında, başarı bursuyla okuduğu Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nü bitirdi. 2005 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi ardışık sanatlar odaklı yüksek lisans çalışmasını tamamladı. Öztekin, Grafik Tasarım dergisinde editör ve başyazar olarak çalıştı. Korkut Öztekin’in Sanatta Yeterlik/Doktora çalışmasından yola çıkarak kaleme aldığı Japon çizgi romanları ve kültürü üzerine bir araştırma olan “Manga: Bir Kültürel Direniş Aracı” 2013’te İletişim Yayınları’ndan yayımlandı. Serbest çizer olarak çizgi roman sanatıyla uğraştı, bazı edebi eserler için kapak ve illüstrasyonlar üretti. Osmanlı Anadolusu kırsalında geçen hayalet öykülerinin toplandığı, Türk çizgi roman serisi “Deli Gücük”teki çalışmalarıyla tanındı. Clive Barker’ın “Hellraiser: The Dark Watch” serisinde Tom Garcia’ya destek verdi. Frank Miller’in “RoboCop: Last Stand” çizgi roman serisinde başçizer olarak çalıştı. Yeni Zellandalı insan hakları avukatı Brent Williams’ın kaleme aldığı depresyon ve kaygı üzerine bir biyografik kişisel yardım kitabı olan “Ormandan Çıkış”ı resimledi. “Ormandan Çıkış”, 2018 en iyi kişisel yardım kitabı dalında Benjamin Franklin Ödülü kazandı. Öztekin Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Grafik Sanatlar Ana Sanat Dalı’nda öğretim üyesi olarak akademik çalışmalarına devam etmektedir.

Seçili sergileri arasında; “10 es Journades Comiqueres”, FNAC, Barcelona, İspanya (2014); “32. Salon International Del Comic De Barcelona”, Fira Barcelona Montjuic, İspanya (2014); “Müsveddeler”, solo, İzmir’de Japon Sakura Esitisi Günleri Festivali (2014); “RoboCop Son Direniş”, Milk Gallery, İstanbul (2014); “Kum Kitabı – Edebiyat Eserleri İçin İllüstrasyonlar”, solo, M. Osman Korfmann Kütüphanesi Sanat Galerisi (2009); “Araftaki Kareler”, solo, K2 Sanat Galerisi, Büyük Kardıçalı Han (2009); “İzmir İçin Sanat Sergisi”, İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Sanat Merkezi (2009) yer almaktadır.